Świeża kolacja z łososiem

1_3200x1350

Łososiowe pulpety z naleśnikiem jarmużowym

Bez glutenu | Obiad | Kolacja

Jeśli jesteś fanem ryb a przede wszystkim łososia, z pewnością będziesz zadowolony z niecodziennego przepisu na ulubioną rybę. Czy zazwyczaj tylko odsmażysz fileta z łososia lub po prostu wkładasz go do piekarnika? Tym razem zdrowe pulpeciki to świeża zmiana. Jako dodatek do dania, Gabriela z P & G Foodies przygotowała dressing i naleśniki jarmużowe. Idealny sposób na przetwarzanie zdrowych warzyw, aby dzieci nawet nie wiedzieli.

Pulpety
z łososia

Przygotowanie 15 min / gotowanie 15 min
4 porcje

  • 400 g łososia
  • 1 limonka
  • 1,5 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka stołowa mąki ryżowej
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 białko
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz
  • chili

2_1460x1400

Przygotowanie

Odciąć skórkę z łososia i pokroić w kostki o grubości 0,5 - 1cm. Drobno posiekać szczypiorek. Obrać imbir i drobno zetrzeć. W małej misce wymieszać wszystkie składniki, kosteczki łososia, całą łyżkę stołową mąki ryżowej, szczypiorek, białko, sól, pieprz i chilli. Na dużej patelni rozpuścić masło ghee. Utworzyć małe pulpety palcami, smażyć po każdej stronie przez około 3-4 minuty. Pulpety z dressingiem podawane są z dowolnymi warzywami w naleśniku jarmużowym. Zalecamy stosowanie sfermentowanych warzyw.

3_1460x1400

Dressing

  • 150 g greckiego jogurtu
  • 1 łyżeczka wasabi
  • sok z limonki
  • łyżka posiekanej kolendry
  • sól
  • pieprz
  •  
  • W małej misce wymieszać jogurt grecki z wasabi.
    Wzbogacić smak sokiem z limonki, kolendrą, solą i pieprzem.

Naleśniki
jarmużowe

bez glutenu / przekąska / obiad / kolacja

  • 80 g liści jarmużu
  • 150 g mąki gryczanej
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 2 jajka
  • 100 ml wody
  • garść ziół (bazylia, trochę tymianku)
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz
  • masło ghee do smażenia

4_1460x1400

Przygotowanie

Liście jarmużu należy oderwać od łodygi i umyć. Wszystkie składniki włożyć do miksera i zmiksować. Na patelni rozgrzać kawałek masła ghee. Rozlać ciasto na patelni prosto z miksera i smażyć krótko z obu stron.

Polecamy

W roli głównej

Patelnia PermaDur Excellent wykonana jest ze stabilnego i wyśmienicie przewodzącego ciepło stopu aluminium. Nieprzywierająca powierzchnia jest trwała i odporna na zarysowania. Patelnia jest idealna do przyrządzania delikatnych dań, na przykład ryb lub potraw z jajek.

5_1460x1400_PL

600x600_04

O autorach

Petr & Gabi Foodies to młoda para sympatycznych food bloggerów. W ich życiu ważną rolę odgrywa żywność - obaj są zwolennikami poglądu, że jedzenie wpływa na stan ciała i psychikę. Od teraz często będziesz spotykał się z przepisami od P & G Foodies w Kulinie. Za każdym razem natrafisz na pomocników z naszego sklepu, świetne pomysły Gabi i Petra, a zwłaszcza na składników wysokiej jakości. Inspiruj się zdrowym, pełnowartościowym posiłkiem pełnym smaku. www.pgfoodies.com