-52 %

produkt nie jest już w sprzedaży

Promocyjny zestaw noży ze stojakiem, stalką i nożyczkami 7-częściowy Gourmet

PROMOCJA - 52 %

Opis produktu

Zestaw noży ze stojakiem, stalką i nożyczkami 7-częściowy Gourmet zawiera:

  • 1x Nóż do warzyw Gourmet, klinga 8 cm, kod prod.: WU4022
  • 1x Nóż do szpikowania Gourmet, klinga 12 cm, kod prod.: WU4045
  • 1x Nóż kucharski Gourmet, klinga 20 cm, kod prod.: WU456220
  • 1x Nóż do chleba Gourmet, klinga 20 cm, kod prod.: WU4143
  • 1x Stalka, długość stalki 23 cm, kod prod.: WU446523
  • 1x Nożyczki kuchenne, czarne, długość 21 cm, kod prod.: WU5558
  • 1x Stojak na noże z drewna bukowego, kod prod.: WU7245

Seria Gourmet

  • Wysokiej jakości, perfekcyjnie wyważone noże wyprodukowane w Solingen
  • Czarna rękojeść ze specjalnego materiału syntetycznego
  • Klasyczny wygląd z trzema nitami, dobrze leży w dłoni
  • Najwyższej jakości niemiecka stal stopowa X50CrMoV15
  • Precyzyjnie wycięte laserem ze stalowego paska
  • Rdzeń noża wykonany w całości z metalu, z klingą o długości 12 cm i więcej
  • Wyjątkowe, łatwe w pielęgnacji ostrze
  • Twardość 56–57 HRC w skali Rockwella
  • Precyzyjne ręczne wygładzanie i polerowanie dla doskonałej ostrości
  • Surowa, systematyczna kontrola jakości, laserowa kontrola ostrza
  • Noże można myć w zmywarce – zalecamy jednak mycie ręczne
  • Przedłużona gwarancja na wady produkcyjne i materiałowe do 15 lat
  • Seria otrzymała w USA prestiżowy certyfikat jakości i higieny NSF

Seria noży Gourmet to wysokiej jakości noże marki WÜSTHOF o klasycznym, chętnie wybieranym designie z trzema nitami. Ich klingi są precyzyjnie wycinane laserem ze stalowego paska nożowniczej nierdzewnej stali stopowej X50CrMoV15. Proces produkcji noży składa się z 12–14 etapów. Dzięki wykorzystaniu najwyższej jakości materiałów i precyzyjnemu szlifowaniu noże mogą poszczycić się wysoką i długotrwałą ostrością.

Rękojeść noży Gourmet jest wykonana z odpornego syntetycznego materiału o klasycznym designie z trzema nitami. Rękojeści zaprojektowano w zgodzie z wymogami ergonomii. Wysokiej jakości tworzywo wytrzyma mycie w zmywarce, ale dla zachowania ostrości noży zalecamy mycie ręczne, które jest bardziej odpowiednie dla noży wysokiej jakości.

Specjalny proces szlifowania noży WÜSTHOF jest sterowany komputerowo i zapewnia perfekcyjną ostrość. Komputer za pomocą lasera mierzy nóż i przekazuje do robota informacje o idealnym szlifie. Dzięki produkcji sterowanej komputerowo noże charakteryzują się doskonałą początkową wydajnością cięcia (na całej długości noża) oraz długotrwałą ostrością. Najwyższa jakość ostrza sprawia, że noże są łatwe w ostrzeniu.

Należałoby także zaznaczyć, że seria Gourmet otrzymała w USA prestiżowy certyfikat NSF. Celami organizacji NSF jest ochrona zdrowia publicznego i środowiska naturalnego. Certyfikaty przyznaje m.in. produktom do kuchni, w tym nożom, które są nieszkodliwe dla zdrowia. Testowane są również: design, bezpieczeństwo materiału i użycie. Logo NSF znajduje się na produktach, które produkowane są w taki sposób, aby zminimalizować negatywny wpływ na środowisko naturalne.

Użyte materiały i technologie

Do produkcji noży WÜSTHOF używa się wysokiej jakości niemieckiej stali X50CrMoV15, która zawiera ok. 0,5 procenta węgla, a także dodatki stopowe w postaci chromu, molibdenu i wanadu. Dodatek chromu sprawia, że stal jest odporna na korozję, co w przypadku noży kuchennych jest niezwykle pożądane.

Noże wycinane są laserowo ze stalowego paska. Następnie są hartowane przez 15 minut w temperaturze 1070°C, po czym są w ciągu dwóch minut szybko schładzane do temperatury 60°C. W ostatniej fazie – procesie odpuszczania (wolne ogrzewanie materiału do temperatury 200°C przez 45 minut) klingi pozbawiane są naprężeń wewnętrznych oraz dochodzi do stabilizacji martenzytu. Klinga uzyskuje w ten sposób optymalną twardość 56–57° w skali Rockwella oraz wysoką udarność.

Specjalny proces szlifowania noży WÜSTHOF o nazwie PEtec (Precision Edge Technology) zapewnia idealny kąt ostrza. Jest to pierwszorzędna technologia, w której noże szlifowane są przy pomocy robotów sterowanych i kontrolowanych komputerowo. Zaletą tej metody jest idealna geometria na całej długości ostrza, wyjątkowa, godna uwagi początkowa wydajność cięcia porównywalna do ostrej brzytwy oraz długa żywotność noża.

Stabilne ostrze o idealnej geometrii gwarantuje wyjątkową wydajność cięcia i kontrolę jego prowadzenia. Ostry kąt zapewnia jeszcze większą ostrość, która sprawia, że krojenie staje się przyjemniejsze. Dzięki szlifowi w kształcie klina nóż łatwo przenika przez produkty spożywcze.

Ostrzenie noży WÜSTHOF

Każdy nóż wymaga od czasu do czasu naostrzenia, ponieważ po dłuższym używaniu może się stępić. Do pielęgnacji i odświeżania ostrza sprawdzą się chromowane stalki, do ostrzenia noży polecamy natomiast osełki WÜSTHOF. Mniej doświadczeni użytkownicy znajdą w ofercie także ostrzałki o łatwiejszej obsłudze. Wystarczy kilkukrotnie przeciągnąć nóż przez ostrzałkę, a ostrze będzie jak nowe.

Firma Ed. Wüsthof Dreizackwerk KG została założona w Solingen już w 1814 roku, a przez 200 lat istnienia firmy kierowało nią siedem pokoleń rodziny Wüsthofów. Firma może się pochlubić jednym z najnowocześniejszych, wysoce zautomatyzowanych procesów produkcyjnych na świecie. Przykładowo przy produkcji noży w prawie 40 etapach używa się 100 robotów.

Noże marki WÜSTHOF są sprzedawane w ponad 80 krajach świata. Dzięki użyciu najlepszych materiałów i nowoczesnych technologii sterowanych komputerowo są wygodne w użyciu. Czysta radość z gotowania.

KOD: WU98672AKC

Wyświetlić cały opis produktuSchować cały opis produktu