produkt nie jest już w sprzedaży

Patelnia do sauté Ø 24 cm Durado CeraProtect®

nierdzewna, z nieprzywierającą warstwą CeraProtect®

Opis produktu

Patelnia saute Durado posiada wyjątkowy, elegancki design o zaokrąglonych kształtach. Wysoki połysk zewnętrznej powierzchni wywołuje uczucie luksusu i wygody. Korpus patelni jest wykonany z wysokiej jakości szlachetnej stali nierdzewnej i razem ze specjalnym dnem Silitherm® przeznaczonym do wszystkich rodzajów kuchenek zapewnia znakomitą przewodność cieplną. W ten sposób umożliwia utrzymanie odpowiedniej temperatury, gwarantuje optymalne efekty smażenia, gotowania czy duszenia.

Korpus patelni długo utrzymuje ciepło, w ten sposóboszczędza cenną energię i czas. Patelnia z nieprzywierającą powierzchnią CeraProtect® może być rozgrzana nawet do 400 °C. Ta ekstremalnie wysoka odporność termiczna patelni zapewnia maksymalne zabezpieczenie przed uszkodzeniami spowodowanymi przegrzaniem. Jednocześnie nie należy się obawiać oparów podczas jej rozgrzewania do ponad 250 °C, ponieważ została wykonana bez PTFE.

Dzięki twardej nieprzywierającej warstwie CeraProtect® patelnia jest przystosowana do przygotowania jedzenia z minimalną ilością tłuszczu. Wysoka nieprzywieralność jest przydatna do przygotowywania delikatnych produktów - warzyw, jajek lub naleśników. Jedzenie nie przywiera, ślizga się po gładkiej powierzchni bez użycia przyborów kuchennych. Dzięki tej gładkiej powierzchni, bardzołatwo się je czyści. Wystarczy do tego gąbeczka, zwykły środek do mycia naczyń i ciepła woda.

Patelnia saute Duradokrótki opis:

  • Z wysokiej jakości szlachetnej stali nierdzewnej 18/10 ze specjalnym dnem Silitherm®
  • Z nieprzywierającą warstwą na bazie mineralnejCeraProtect®
  • Kombinacja materiału jest nadzwyczaj twarda, odporna na zarysowania, wytrzymuje temperatury nawet do 400 °C
  • Dzięki gładkiej powierzchni łatwo się czyści
  • Idealnie zaprojektowane brzegi do wygodnego odcedzania bez rozlewania
  • Uchwyty ze stali nierdzewnej, przystosowane do używania w piekarniku do temperatury 300 °C
  • Przystosowanedo wszystkich rodzajów kuchenek, w tym indukcyjnych

Niemiecka firma Silit, wieloletni lider w produkcji wysokiej jakości naczyń, wprowadziła na rynek obecnie klasykę dzisiejszej kuchni wysokiej jakości patelnie Durado wykonaneze szlachetnej polerowanej stali nierdzewnej 18/10 i pokryte nieprzywierającą warstwą na bazie mineralnej CeraProtect®. Dzięki temu perfekcyjnemu połączeniu materiałów patelnie są bardzo odporne na zarysowania i wytrzymałe. Silit udziela na nieprzywierającą warstwęCeraProtect®przedłużonej gwarancji na 5 lat!

Ostrzeżenie:

Do czyszczenia patelni nie używać abrazyjnych (ściernych) gąbeczek lub szczoteczek ani abrazyjnych środków do czyszczenia.

Rady odnośnie smażenia:

Oleje tłoczone na zimno nie są przystosowane do smażenia na nieprzywierającej powierzchni, ponieważ w wysokich temperaturach są niestabilne, a ich elementy mogłyby się przyczepić do nieprzywierającej powierzchni i tym samym ograniczyć jej nieprzywierające właściwości.

Masła czy margaryny nie powinno się podgrzewać do temperatury wyższej niż 150 °C (margaryna około 170 °C). Nadaje się np. do smażenia jajek, naleśników, panierowanych dań lub ryb. Tłuszcz powoli rozgrzać, kiedy pojawią się bąbelki, zmniejszyć płomień i zaczekać, aż przestaną się tworzyć. Wtedy można zacząć smażyć.

Amatorom gotowania polecamy do smażenia masło klarowane. Nie zawiera wody i białek, nadaje się do delikatnego smażenia i do szybkiego podsmażania w wysokich temperaturach 190 °C – 210 °C. Ma specyficzny smak i inne właściwości niż zwykłe masło stołowe.

Powszechnie używane oleje roślinne, np. rzepakowy, słonecznikowy czy mieszanki olejowe, wytrzymają smażenie przy wysokich temperaturach 190 °C – 220 °C. Nadają się do smażenia lub frytowania większości potraw, przede wszystkim do szybkiego podsmażania mięsa. Podczas ich stosowania dbać, aby nie były zbyt przepalone. Jeśli olej zacznie dymić, jest rozgrzany do zbyt wysokiej temperatury.

Tłuszcze roślinne w kostcerównież wytrzymają wysokie temperatury 190 °C – 220 °C. Zazwyczaj sprzedawane są w blokach, łatwo się je porcjuje. Idealne do smażenia na złoty kolor. Nadają się do smażenia mącznych potraw (np. naleśników) i panierowanych (kotletów).

KOD: SL2724603301

Wyświetlić cały opis produktuSchować cały opis produktu