Römertopf

Opiekacz do drobiu biały®

z dekoracją

  • 196,00 zł
  • w magazynie 1 szt.
    kolejne sztuki: na zamówienie
Do listy życzeń

Warianty produktu:

Następne kolory:

Kod: RT12504
Marka: Römertopf
Kolor / wymiary: biały / Ø 25 cm, wys. 18 cm, masa 1 kg
Materiał: emaliowane
nadaje się do zmywarki
z gliny

Opis produktu

Oryginalny opiekacz do drobiu niemieckiej firmy RÖMERTOPF® to świetny pomocnik przy pieczeniu mięsa. Bez względu na to, czy preferują Państwo kurczaka, czy kaczkę – efekt zawsze będzie doskonały: soczyste i delikatne mięso ze złotą, chrupiącą skórką. Opiekacz ze specjalnej, wypalanej gliny jest glazurowany na całej powierzchni, więc w przeciwieństwie do garnków rzymskich nie namacza się go przed pieczeniem.

Tajemnica doskonałej pieczeni tkwi w równomiernym pieczeniu mięsa ze wszystkich stron. Kurczak jest w piekarniku ogrzewany zarówno ze strony zewnętrznej, jak i wewnętrznej – za pośrednictwem środkowej części opiekacza. Tłuszcz i soki wyciekające podczas pieczenia spływają do dolnej części naczynia, co gwarantuje, że ani jedna kropla sosu się nie zmarnuje. Glazura jest odporna na zarysowania, tak więc mogą Państwo serwować danie prosto z opiekacza, krojąc poszczególne kawałki i nakładając je na talerze biesiadników. Dzięki glazurze formę bardzo łatwo się czyści, jest antybakteryjna i nie pochłania zapachów.

  • Idealny do pieczenia kurczaka, kaczki i innego mniejszego drobiu
  • Równomiernie upieczone mięso także wewnątrz
  • Zdrowy sposób przygotowywania mięsa bez dodatku tłuszczu
  • Pojemna dolna część zatrzyma tłuszcz i soki
  • Wykonany ze specjalnej, wypalanej gliny
  • Całkowicie naturalny materiał o doskonałych właściwościach
  • Nie zawiera żadnych szkodliwych substancji
  • Masywny opiekacz doskonale rozprowadza i utrzymuje ciepło
  • Dzięki glazurze opiekacz jest antybakteryjny i nie pochłania zapachów
  • Glazura jest w 100% bezpieczna dla zdrowia
  • Opiekacz bardzo łatwo się czyści
  • Można myć w zmywarce do naczyń
  • Przy prawidłowym użytkowaniu dożywotnia trwałość
  • Oryginalny, wyprodukowany w Niemczech

Jak używać opiekacza do drobiu:

  • Przed pierwszym użyciem naczynie należy dokładnie umyć i osuszyć.
  • Opiekacz jest glazurowany na całej powierzchni, więc w odróżnieniu od garnków rzymskich nie należy go przed pieczeniem namaczać.
  • Przygotowany drób należy "posadzić" na środkowej części. Kurczaka można przed pieczeniem zamarynować na przykład w oliwie ziołowej, ale mięso można także piec praktycznie bez tłuszczu.
  • Opiekacz zawsze należy wkładać do zimnego piekarnika. W przypadku piekarnika elektrycznego wystarczy ustawić pożądaną temperaturę, a w przypadku piekarnika gazowego należy stopniowo zwiększać temperaturę. Naczynie będzie się powoli nagrzewać, a drób zacznie się piec.
  • Jeżeli chcą Państwo uzyskać więcej sosu poprzez dodanie płynu, należy podczas pieczenia zawsze dodawać uprzednio pogrzany płyn. Poprzez dodanie zimnej wody lub innej cieczy do gorącego naczynia mogłoby dojść do pęknięcia formy.
  • Po wyjęciu opiekacza z piekarnika należy naczynie zawsze odkładać na drewnianą, silikonową lub materiałową podkładkę, nigdy nie należy stawiać gorącej formy na chłodną powierzchnię. Nagła zmiana temperatury mogłaby spowodować pęknięcie naczynia.
  • Formy nie należy umieszczać na bezpośrednim źródle ciepła (palniku gazowym, płycie elektrycznej).
  • Naczynie można myć standardowymi płynami do naczyń, nie używać ostrych gąbek, druciaków lub gruboziarnistych proszków. Forma nadaje się do mycia w zmywarce do naczyń.
  • Glazurowana, wewnętrzna część opiekacza nie jest nieprzywierająca, ale gładką powierzchnię bardzo łatwo się czyści. Przypieczone potrawy można bez problemu usunąć, namaczając formę przez 30 minut w wodzie, a następnie czyszcząc ją gąbką lub szczotką.

    Specjalna glina używana do produkcji oryginalnych naczyń RÖMERTOPF® pochodzi wyłącznie z regionu Ransbach-Baumbach w paśmie górskim Westerwald w Nadrenii. Jest to czysta glina najlepszej jakości, którą miesza się w sposób chroniony tajemnicą, dedykowany wyłącznie do celów produkcyjnych trwałych i funkcjonalnych produktów RÖMERTOPF®.

    Porowata glazura po wewnętrznej stronie naczynia jest naturalna i w 100% bezpieczna dla zdrowia. Dzięki glazurze naczynie jest antybakteryjne, nie pochłania zapachów i bardzo łatwo się je czyści.

    Niemiecka marka RÖMERTOPF® jest obecna na rynku już od 50 lat. Specjalizuje się w produkcji unikalnych garnków rzymskich, które zapewniają zdrowe przyrządzanie potraw. Sam producent określa metodę gotowania na parze bez użycia tłuszczu jako najzdrowszą na świecie. Portfolio marki RÖMERTOPF® tworzy szeroka oferta produktów takich jak formy do pieczenia, naczynia do przechowywania żywności, czy specjalna seria do grillowania. Oryginalne produkty są numerem jeden wśród glinianych naczyń do gotowania. Dzięki wykorzystaniu wysokiej jakości gliny, garnki i brytfanny RÖMERTOPF® nie starzeją się i nie tracą swoich wyjątkowych właściwości.

KOD PRODUCENTA: 125 04

O firmie Römertopf

Römertopf

Niemiecka firma RÖMERTOPF® z 50-letnią tradycją znana jest na całym świecie dzięki produkcji wyjątkowych garnków rzymskich do naturalnego i zdrowego gotowania. Sam producent oznacza przyrządzanie posiłków w gorącej parze bez dodatku tłuszczu do najzdrowszych na świecie. Marka oferuje również wiele innych produktów do pieczenia, konserwowania żywności lub grillowania. Dzięki zastosowaniu najwyższej jakości naturalnych materiałów, produkty nie starzeją się i zachowują swoje unikalne właściwości przez wiele lat.