2 pozycji razem
Nóż do sera PROFI PLUS 15 cm, WMF
179 zł –24 %
135 zł
WM1871656030

Noże do zadań specjalnych - specjalni agenci w Twojej kuchni

Czym są noże specjalnego przeznaczenia?

Noże specjalnego przeznaczenia to noże, które zostały zaprojektowane do specjalnych zadań kulinarnych. Ich kształt, materiał, z którego zostały wykonane i rozmiar mają pomóc w radzeniu sobie z określonymi składnikami lub w uzyskaniu dokładnie takiego rezultatu, jakiego oczekujesz.

W sklepie Kulina znaleźć można wiele specjalistycznych noży wyprodukowanych przez sprawdzone marki, takie jak Wusthof, Zwilling, czy WMF które gwarantują długą i skuteczną pracę. Sprawdź nasze kategorie poniżej i wybierz nóż specjalnego przeznaczenia, którego potrzebuje Twoja kuchnia. Są to:

  • tasaki
  • noże rzeźnicze
  • noże do sera
  • noże do krajalnic
  • noże do smalcu
  • noże do szynki
  • noże do łososia
  • noże cukiernicze
  • i noże dla dzieci

Jak dbać o noże?

Noże specjalne to często inwestycja, a jeśli zainwestowałeś pieniądze w specjalistyczne narzędzie kuchenne, z pewnością chcesz, aby służyło ono przez wiele lat. Dlatego upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza, osusz noże natychmiast po umyciu suchą szmatką,
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki,
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim,
  • przechowuj noże oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj bloku na noże lub etui na noże, jeśli używasz noża specjalnego przeznaczenia tylko od czasu do czasu i chcesz go przechowywać w szufladzie kuchennej
  • regularnie ostrzyć noże za pomocą odpowiedniej ostrzałki do noży