WÜSTHOF

Nóż Santoku ze szlifem 17 cm EPICURE

ze szlifem kulowym

  • 713,00 zł
  • w magazynie 2 szt.
    kolejne sztuki: dostawa za ok. 30 dni
Do listy życzeń

Warianty produktu:

Następne kolory:

Kod: WU3983
Marka: WÜSTHOF
Seria: WÜSTHOF EPICURE
Designer: Bjoern Berger
Kolor / wymiary: długość klingi 17 cm
Materiał: kute z jednego kawałka
ręcznie szlifowane
rękojeść: włókno naturalne z żywicą
specjalny proces szlifowania PEtec
stal X50CrMoV15
wysoka twardość klingi 58 HRC

Opis produktu

Noże EPICURE to idealne rozwiązanie dla każdego, kto żyje gotowaniem. Z ich pomocą sprostają Państwo każdemu wyzwaniu. Łączą w sobie cnoty dwóch wielkich filozofii: lekkość i efektywność japońskich noży oraz niemiecką jakość i bezpieczeństwo. Dzięki temu stanowią zupełnie nowy typ noży, które poradzą sobie z każdym stylem gotowania i wyznaczają nowe standardy funkcjonalności i wydajności. Seria EPICURE powstała w wyniku odrzucenia wszystkiego, co zbędne i optymalizacji tego, co konieczne.

Nóż Santoku ze szlifem EPICURE jest zaliczany do noży typu azjatyckiego. Dumnie prezentuje swoje szerokie, a przede wszystkim ostre ostrze. Tego mistrza kuchni azjatyckiej można wykorzystać na trzy sposoby: do przygotowywania potraw z mięsa, ryb i warzyw.

Szlif kulowy jest niezastąpiony przy krojeniu np. cienkich plasterków szynki - bruzdy po obu stronach głowni gwarantują, że miękkie produkty się nie przylepiają. Wyśmienite ostrze noża Santoku sprawdzi się na przykład podczas krojenia pomidorów, których kształt i struktura pozostają w trakcie krojenia nienaruszone.

Seria EPICURE

  • Wysokiej jakości kute noże wyprodukowane w Solingen
  • Perfekcyjnie wyważone noże o unikalnej ergonomii zapewniającej łatwe użytkowanie
  • Nitowana rękojeść dopasowana do kształtu i ruchów dłoni
  • Rękojeść ze specjalnego materiału: włókna naturalnego z żywicą
  • Najwyższej jakości niemiecka stal stopowa X50CrMoV15
  • Wyjątkowe, łatwe w pielęgnacji ostrze
  • Twardość 58 HRC w skali Rockwella
  • Specjalny, sterowany komputerowo proces szlifowania PEtec
  • Precyzyjne ręczne wygładzanie i polerowanie dla doskonałej ostrości
  • Surowa, systematyczna kontrola jakości, laserowa kontrola ostrza
  • Innowacyjna osłona zapewnia bezpieczne trzymanie
  • Gładkie przejście pomiędzy klingą a rękojeścią
  • Bezproblemowe i higieniczne mocowanie okładziny rękojeści
  • Noże można myć w zmywarce – zalecamy jednak mycie ręczne
  • Przedłużona gwarancja na wady produkcyjne i materiałowe do 15 lat

Seria EPICURE wyróżnia się rozszerzonym kształtem rękojeści i materiałem wykorzystanym przy jej produkcji. Projektanci jako tworzywo wybrali naturalne włókno z żywicą, dzięki czemu mogli zaoferować przyjemny w dotyku materiał podobny do drewna, a zarazem wytrzymałość tworzywa syntetycznego i łatwość utrzymania w czystości. W ten sposób połączyli zalety obu materiałów, nie obciążając przy tym środowiska naturalnego. Szersza powierzchnia klingi zapewnia nie tylko lepszą kontrolę nad nożem podczas manipulacji, ale pomaga również szybko i higienicznie przenieść produkty spożywcze do garnka.

Duszę każdego noża stanowi jego klinga. W przypadku serii EPICURE wykonana jest ona z jednego kawałka stali stopowej X50CrMoV15. Ponadprzeciętne właściwości stali nierdzewnej zostają dodatkowo wzmocnione w procesach hartowania i kucia, dzięki którym żywotność ostrza zostaje wyraźnie przedłużona. Seria EPICURE może się pochlubić twardością 58 stopni w skali Rockwella, idealną dla noży kuchennych. Noże EPICURE przypadną Państwu do gustu ze względu na wysoką ostrość początkową, którą następnie długo utrzymują. Klingi są wyjątkowo mocne, a także łatwe w pielęgnacji.

Specjalny proces szlifowania noży WÜSTHOF jest sterowany komputerowo i zapewnia perfekcyjną ostrość. Komputer za pomocą lasera mierzy nóż i przekazuje do robota informacje o idealnym szlifie. Dzięki produkcji sterowanej komputerowo noże charakteryzują się doskonałą początkową wydajnością cięcia (na całej długości noża) oraz długotrwałą ostrością. Najwyższa jakość ostrza sprawia, że noże są łatwe w ostrzeniu.

Użyte materiały i technologie

Do produkcji noży WÜSTHOF używa się wysokiej jakości niemieckiej stali X50CrMoV15, która zawiera ok. 0,5 procenta węgla, a także dodatki stopowe w postaci chromu, molibdenu i wanadu. Dodatek chromu sprawia, że stal jest odporna na korozję, co w przypadku noży kuchennych jest niezwykle pożądane.

Ze stalowego paska poprzez kucie w specjalnej formie powstają precyzyjne klingi. Następnie są one przez 15 minut hartowane w temperaturze 1070°C, po czym są w ciągu dwóch minut szybko schładzane do temperatury 60°C. W ostatniej fazie – procesie odpuszczania (wolne ogrzewanie materiału do temperatury 200°C przez 45 minut) klingi pozbawiane są naprężeń wewnętrznych oraz dochodzi do stabilizacji martenzytu. Klinga uzyskuje w ten sposób optymalną twardość 58° w skali Rockwella oraz wysoką udarność.

Specjalny proces szlifowania noży WÜSTHOF o nazwie PEtec (Precision Edge Technology) zapewnia idealny kąt ostrza. Jest to pierwszorzędna technologia, w której noże szlifowane są przy pomocy robotów sterowanych i kontrolowanych komputerowo. Zaletą tej metody jest idealna geometria na całej długości ostrza, wyjątkowa, godna uwagi początkowa wydajność cięcia porównywalna do ostrej brzytwy oraz długa żywotność noża.

Stabilne ostrze o idealnej geometrii gwarantuje wyjątkową wydajność cięcia i kontrolę jego prowadzenia. Ostry kąt 15° zapewnia jeszcze większą ostrość, która sprawia, że krojenie staje się przyjemniejsze. Dzięki szlifowi w kształcie klina nóż łatwo przenika przez produkty spożywcze.

Garda w nowej odsłonie i jej innowacyjna geometria zapewnia równomierne rozłożenie wagi w środkowej części noża, co ułatwia jego użytkowanie. Jest integralną częścią klingi z jednego kawałka stali. Chroni palce przed ześlizgnięciem się na ostrze i sprawia, że manipulacja nożem staje się jeszcze bardziej precyzyjna.

Ergonomiczna rękojeść z włókna naturalnego i żywicy została zaprojektowana w taki sposób, aby wywierać większy nacisk na krojony produkt spożywczy i tym samym nadać nożowi maksimum efektywności. Rękojeść ma oryginalny kształt, dzięki któremu może się dopasować do zamkniętej dłoni. Jednocześnie zapewnia wyższy poziom bezpieczeństwa oraz znacznie łatwiejsze użytkowanie. Okładzina klingi jest przymocowana do trzpienia za pomocą dwóch nitów. Perfekcyjne dopasowanie poszczególnych elementów noża zapobiega osadzaniu się brudu i bakterii.

Ostrzenie noży WÜSTHOF

Każdy nóż wymaga od czasu do czasu naostrzenia, ponieważ po dłuższym używaniu może się stępić. Do pielęgnacji i odświeżania ostrza sprawdzą się chromowane stalki, do ostrzenia noży polecamy natomiast osełki WÜSTHOF. Mniej doświadczeni użytkownicy znajdą w ofercie także ostrzałki o łatwiejszej obsłudze. Wystarczy kilkukrotnie przeciągnąć nóż przez ostrzałkę, a ostrze będzie jak nowe.

Firma Ed. Wüsthof Dreizackwerk KG została założona w Solingen już w 1814 roku, a przez 200 lat istnienia firmy kierowało nią siedem pokoleń rodziny Wüsthofów. Firma może się pochlubić jednym z najnowocześniejszych, wysoce zautomatyzowanych procesów produkcyjnych na świecie. Przykładowo przy produkcji noży w prawie 40 etapach używa się 100 robotów.

Noże marki WÜSTHOF są sprzedawane w ponad 80 krajach świata. Dzięki użyciu najlepszych materiałów i nowoczesnych technologii sterowanych komputerowo są wygodne w użyciu. Czysta radość z gotowania.

KOD PRODUCENTA: 3983

O firmie WÜSTHOF

WÜSTHOF

WÜSTHOF to niemiecka rodzinna firma produkująca noże wysokiej jakości. Firma została założona w 1814 w Solingen, mieście o długiej tradycji produkcji noży. W swoim asortymencie oferuje najnowocześniejsze noże do każdego zadania, które podlegają ścisłej kontroli jakości. Dlatego są popularne wśród profesjonalnych szefów kuchni na całym świecie.