Nóż Santoku z wycięciem 14 cm ZWILLING® Pro

Kod: ZW38408141
529 zł –20 %
Nóż Santoku z wycięciem 14 cm ZWILLING® Pro
529 zł –20 % 423 zł
W magazynie (2 Szt)

Nóż ZWILLING® Pro Santoku należy do grupy noży azjatyckich. Charakteryzuje się szerokim i przede wszystkim ostrym ostrzem. Ten uniwersalny produkt kuchni azjatyckiej można wykorzystać na trzy sposoby: do przygotowania mięsa, ryb i warzyw. Wszystkie noże Santoku produkowane przez firmę ZWILLING J. A. Henckels mają precyzyjnie wypolerowaną krawędź. Wyżej wypolerowana faseta zmniejsza tarcie, dzięki czemu krojenie jest bardziej precyzyjne i wymaga mniej wysiłku.

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

Nóż ZWILLING® Pro Santoku należy do grupy noży azjatyckich. Charakteryzuje się szerokim i przede wszystkim ostrym ostrzem. Ten uniwersalny produkt kuchni azjatyckiej można wykorzystać na trzy sposoby: do przygotowania mięsa, ryb i warzyw. Wszystkie noże Santoku produkowane przez firmę ZWILLING J. A. Henckels mają precyzyjnie wypolerowaną krawędź. Wyżej wypolerowana faseta zmniejsza tarcie, dzięki czemu krojenie jest bardziej precyzyjne i wymaga mniej wysiłku.

Dzięki fakturowanej powierzchni cięcia ostrza, jest to idealne narzędzie do krojenia np. cienkich plasterków szynki - cięcie po obu stronach ostrza sprawia, że miękkie produkty nie przywierają. Doskonałe ostrze noża Santoku docenisz również podczas krojenia pomidorów, których kształt i tekstura nie zmieniają się podczas krojenia.

Seria ZWILLING® Pro

  • Połączenie innowacyjnej technologii, tradycyjnego wyglądu i doskonałej precyzji
  • Ostrze łączy w sobie japońską i europejską kulturę krojenia
  • Zaokrąglony kształt osłony Pro Touch zapewnia wygodniejszą, bardziej precyzyjną i bezpieczniejszą kontrolę
  • Syntetyczna rękojeść, klasyczny design z trzema nitami
  • Płynne przejście między osłoną a rękojeścią
  • Specjalna stal produkowana dla ZWILLING J. A. Henckels
  • FRIODUR® - ostrze hartowane
  • SIGMAFORGE® - kute z jednego kawałka
  • Twardość ok. 57 HRC wg Rockwella
  • Ręcznie ostrzony
  • Laserowe sterowanie ostrzem
  • Można myć w zmywarce, zaleca się mycie ręczne

Marka ZWILLING z Solingen stale wprowadza innowacje do swoich produktów. Dzięki prawie trzem wiekom doświadczenia oraz pomocy włoskiego architekta i projektanta Matteo Thuna niemiecka firma ZWILLING J. stworzyła A. Henckels serię noży ZWIlLING® Pro, która łączy tradycyjny wygląd rękojeści z trzema nitami z innowacyjnym kształtem osłony noża. Ta zakrzywiona osłona zapewnia niezrównany komfort podczas krojenia ruchem kołyskowym.

Przy tworzeniu serii noży ZWILLING® Pro projektanci firmy wzięli pod uwagę kilka aspektów: wygląd, formę, funkcję, materiał i również odczucia związane z użytkowaniem. Mieszanka tradycji i innowacji zaowocowała fenomenalną serią noży o najwyższej jakości i perfekcyjnym kształcie, z ostrzem łączącym europejską i japońską kulturę cięcia. Wąska rękojeść intuicyjnie prowadzi użytkownika do pewnego chwytu, noże są ostre, wygodne w trzymaniu i trwałe.

Zastosowane technologie i materiały

Do produkcji noży używana jest specjalna stal wysokiej jakości z optymalną ilością chromu i węgla, produkowana zgodnie ze specyficznymi wymaganiami wyłącznie dla firmy ZWILLING J. A. Henckels. Dzięki twardości Rockwella ok. 57 HRC, stal ta jest elastyczna, ma dobrą początkową wydajność cięcia, długą żywotność ostrza i doskonałą odporność na korozję. Noże wykonane z tej specjalnej stali są również łatwe do naostrzenia. Potwierdzeniem prawidłowej "receptury" jego produkcji jest fakt, że wykonano z niego już ponad 100 milionów noży bez zmiany składu chemicznego.

Właściwości stali są dodatkowo polepszane dla celów produkcji noży poprzez specjalną opatentowaną metodę hartowania FRIODUR®, w której stal jest zamrażana do -70 °C po podgrzaniu do temperatury ponad 1000 °C, a następnie jeszcze dwukrotnie podgrzewana do temperatury ok. 250 °C. Powstała w ten sposób struktura molekularna znacznie zwiększa twardość, wytrzymałość i odporność na korozję noża.

Ostrze noża wykute jest z jednego kawałka stali metodą SIGMAFORGE®, która poprawia właściwości stali. Ostrza kute w ten sposób mają gęstszą i bardziej jednorodną strukturę, co zapewnia większą wytrzymałość, ciągliwość i odporność na stępienie.

Stabilne ostrze i doskonała geometria noża zapewniają wyjątkową wydajność cięcia i precyzyjną kontrolę cięcia. Ostry kąt zapewnia jeszcze większą ostrość, co sprawia, że krojenie staje się przyjemniejsze. Dzięki klinowemu szlifowi, nóż bez trudu wbija się w żywność.

Osłona Pro Touch jest zintegrowana jako część jednoczęściowego stalowego ostrza. Zapewnia prawidłowe rozłożenie ciężaru i gwarantuje precyzyjną kontrolę noża. Okucia na osłonie noży ZWILLING® Pro płynnie przechodzą w górną część ricasso, co zapewnia jeszcze wygodniejszy chwyt.

Ergononomiczna rekojeść wykonana jest z wytrzymałego materiału syntetycznego, który jest odporny na stłuczenia, uderzenia i działanie kwasów spożywczych. Można go myć w zmywarce. Okładziny są przymocowane do trzonu trzema nitami. Perfekcyjne połączenie poszczególnych części zapobiega gromadzeniu się osadów i bakterii, dzięki czemu noże spełniają surowe normy higieniczne.

Konserwacja noży ZWILLING

Noże z plastikową rękojeścią można myć w zmywarce, ale zaleca się mycie ręczne, które jest delikatniejsze dla noża. Jeśli wolisz myć w zmywarce, pamiętaj, że wysokiej jakości noże mogą ulec uszkodzeniu, jeśli podczas procesu mycia będą miały kontakt z innymi sztućcami, garnkami lub patelniami. Dlatego podczas wkładania naczyń do zmywarki należy sprawdzić, czy ostrza noży nie dotykają innych przedmiotów. W przypadku mycia w zmywarce producent zaleca również program ekonomiczny z maksymalną temperaturą 55 °C.

Ostrzenie noży ZWILLING

Każdy nóż wymaga od czasu do czasu naostrzenia. Noże Santoku, które mają specjalne ostrze, nie są wyjątkiem. TWIN Stone Pro i TWIN Finishing Stone Pro są odpowiednie do ostrzenia noży ZWILLING Santoku. Oferujemy również oryginalne ostrzenie bezpośrednio u producenta - możemy zapewnić przesłanie noża do ZWILLING J. A. Henckels w Niemczech. W razie potrzeby możemy również polecić fachowca z doświadczeniem w ostrzeniu noży ZWILLING w Pradze.

Parametry dodatkowe

Kategoria: Noże japońskie i noże Santoku
Gwarancja: 2 lata
Długość ostrza: 14 cm
Właściwości: Można myć w zmywarce
Rodzaj produktu: Nóż japoński i Santoku
Rozmiar: 14 cm
Seria: ZWILLING Pro

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Dodaj komentarz
Nie wypełniaj tego pola:

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Nie wypełniaj tego pola: