Kod: WU458636
Marka: WÜSTHOF
Seria: WÜSTHOF Classic
Kolor / wymiary: długość klingi 36 cm
Materiał: kute z jednego kawałka
ręcznie szlifowane
rękojeść: plastik
specjalny proces szlifowania PEtec
stal X50CrMoV15
wysoka twardość klingi 58 HRC

Opis produktu

Ciężki nóż kucharski Classic jest masywnym, ciężkim nożem z szeroką klingą i delikatnym, ale wytrzymałym ostrzem. Dzięki swojej wysokiej wadze jest odpowiedni dla profesjonalnych kucharzy i rzeźników. Duży ciężar tego kucharskiego noża ułatwia cięcie, dzięki czemu krojenie nie wymaga dużego nacisku.

Seria Classic

  • Najwyższej jakości eleganckie kute noże wyprodukowane w Solingen
  • Perfekcyjnie wyważone noże o unikalnej ergonomii
  • Dla profesjonalnych kucharzy i entuzjastów domowego gotowania
  • Czarna rękojeść ze specjalnego materiału syntetycznego
  • Klasyczny wygląd z trzema nitami, dobrze leży w dłoni
  • Najwyższej jakości niemiecka stal stopowa X50CrMoV15
  • Wyjątkowe, łatwe w pielęgnacji ostrze
  • Twardość 58 HRC w skali Rockwella
  • Specjalny, sterowany komputerowo proces szlifowania PEtec
  • Precyzyjne ręczne wygładzanie i polerowanie dla doskonałej ostrości
  • Surowa, systematyczna kontrola jakości, laserowa kontrola ostrza
  • Standardowy kształt osłony zapewnia bezpieczne trzymanie
  • Gładkie przejście pomiędzy klingą a rękojeścią
  • Bezproblemowe i higieniczne mocowanie okładziny rękojeści
  • Noże można myć w zmywarce – zalecamy jednak mycie ręczne
  • Szeroki asortyment, który powstał we współpracy z profesjonalnymi kucharzami
  • Przedłużona gwarancja na wady produkcyjne i materiałowe do 15 lat
  • Seria otrzymała w USA prestiżowy certyfikat jakości i higieny NSF

Seria noży Classic idealnie oddaje sztukę wytwarzania noży firmy WÜSTHOF. To ulubiona seria z ich oferty, nie tylko dzięki wygodzie użytkowania. Są to klasyczne noże z nitowaną rękojeścią, których klingi są kute z jednego kawałka nożowej nierdzewnej stali stopowej X50CrMoV15. Dzięki zastosowaniu wysokiej jakości materiałów i precyzyjnemu szlifowaniu mogą pochwalić się długotrwałą ostrością. Niezwykle funkcjonalne noże Classic są wykonane z ogromną precyzją nawet najmniejszych detali. Dokładnie tak, jak oczekuje się od noży z Solingen. Już po pierwszym użyciu nie będą Państwo chcieli innych noży…

Rękojeść noży Classic jest wykonana z odpornego syntetycznego materiału o klasycznym designie z trzema nitami. Rękojeści zaprojektowano w zgodzie z wymogami ergonomii, są odpowiednie do wygodnej pracy bez zmęczenia. Wysokiej jakości tworzywo wytrzyma mycie w zmywarce, ale dla zachowania ostrości noży zalecamy mycie ręczne, które jest bardziej odpowiednie dla noży wysokiej jakości.

Specjalny proces szlifowania noży WÜSTHOF jest sterowany komputerowo i zapewnia perfekcyjną ostrość. Komputer za pomocą lasera mierzy nóż i przekazuje do robota informacje o idealnym szlifie. Dzięki produkcji sterowanej komputerowo noże charakteryzują się doskonałą początkową wydajnością cięcia (na całej długości noża) oraz długotrwałą ostrością. Najwyższa jakość ostrza sprawia, że noże są łatwe w ostrzeniu.

Należałoby także zaznaczyć, że seria Classic otrzymała w USA prestiżowy certyfikat NSF. Celami organizacji NSF jest ochrona zdrowia publicznego i środowiska naturalnego. Certyfikaty przyznaje m.in. produktom do kuchni, w tym nożom, które są nieszkodliwe dla zdrowia. Testowane są również: design, bezpieczeństwo materiału i użycie. Logo NSF znajduje się na produktach, które produkowane są w taki sposób, aby zminimalizować negatywny wpływ na środowisko naturalne.

Użyte materiały i technologie

Do produkcji noży WÜSTHOF używa się wysokiej jakości niemieckiej stali X50CrMoV15, która zawiera ok. 0,5 procenta węgla, a także dodatki stopowe w postaci chromu, molibdenu i wanadu. Dodatek chromu sprawia, że stal jest odporna na korozję, co w przypadku noży kuchennych jest niezwykle pożądane.

Ze stalowego paska poprzez kucie w specjalnej formie powstają precyzyjne klingi. Następnie są one przez 15 minut hartowane w temperaturze 1070°C, po czym są w ciągu dwóch minut szybko schładzane do temperatury 60°C. W ostatniej fazie – procesie odpuszczania (wolne ogrzewanie materiału do temperatury 200°C przez 45 minut) klingi pozbawiane są naprężeń wewnętrznych oraz dochodzi do stabilizacji martenzytu. Klinga uzyskuje w ten sposób optymalną twardość 58° w skali Rockwella oraz wysoką udarność.

Specjalny proces szlifowania noży WÜSTHOF o nazwie PEtec (Precision Edge Technology) zapewnia idealny kąt ostrza. Jest to pierwszorzędna technologia, w której noże szlifowane są przy pomocy robotów sterowanych i kontrolowanych komputerowo. Zaletą tej metody jest idealna geometria na całej długości ostrza, wyjątkowa, godna uwagi początkowa wydajność cięcia porównywalna do ostrej brzytwy oraz długa żywotność noża.

Stabilne ostrze o idealnej geometrii gwarantuje wyjątkową wydajność cięcia i kontrolę jego prowadzenia. Ostry kąt zapewnia jeszcze większą ostrość, która sprawia, że krojenie staje się przyjemniejsze. Dzięki szlifowi w kształcie klina nóż łatwo przenika przez produkty spożywcze.

Garda jest integralną częścią klingi z jednego kawałka stali. Zapewnia to właściwe rozłożenie wagi i precyzyjne prowadzenie noża oraz chroni palce przed ześlizgnięciem się na ostrze. Okucie gardy płynnie przechodzi w przednią część rękojeści, jeszcze bardziej ułatwiając trzymanie.

Ergonomiczna rękojeść jest wykonana z mocnego materiału syntetycznego, który jest wytrzymały i odporny zarówno na uderzenia, jak i działanie kwasów spożywczych. Można ją myć w zmywarce do naczyń. Okładzina klingi jest przymocowana do trzpienia za pomocą trzech nitów. Perfekcyjne dopasowanie poszczególnych elementów zapobiega również osadzaniu się brudu i bakterii, dzięki czemu noże spełniają normy higieniczne.

Ostrzenie noży WÜSTHOF

Każdy nóż wymaga od czasu do czasu naostrzenia, ponieważ po dłuższym używaniu może się stępić. Do pielęgnacji i odświeżania ostrza sprawdzą się chromowane stalki, do ostrzenia noży polecamy natomiast osełki WÜSTHOF. Mniej doświadczeni użytkownicy znajdą w ofercie także ostrzałki o łatwiejszej obsłudze. Wystarczy kilkukrotnie przeciągnąć nóż przez ostrzałkę, a ostrze będzie jak nowe.

Firma Ed. Wüsthof Dreizackwerk KG została założona w Solingen już w 1814 roku, a przez 200 lat istnienia firmy kierowało nią siedem pokoleń rodziny Wüsthofów. Firma może się pochlubić jednym z najnowocześniejszych, wysoce zautomatyzowanych procesów produkcyjnych na świecie. Przykładowo przy produkcji noży w prawie 40 etapach używa się 100 robotów.

Noże marki WÜSTHOF są sprzedawane w ponad 80 krajach świata. Dzięki użyciu najlepszych materiałów i nowoczesnych technologii sterowanych komputerowo są wygodne w użyciu. Czysta radość z gotowania.

KOD PRODUCENTA: 4586/36

O firmie WÜSTHOF

WÜSTHOF

WÜSTHOF to niemiecka rodzinna firma produkująca noże wysokiej jakości. Firma została założona w 1814 w Solingen, mieście o długiej tradycji produkcji noży. W swoim asortymencie oferuje najnowocześniejsze noże do każdego zadania, które podlegają ścisłej kontroli jakości. Dlatego są popularne wśród profesjonalnych szefów kuchni na całym świecie.