ZWILLING

Nóż do szpikowania 12 cm ZWILLING® Diplôme

  • 772,00 zł
  • w magazynie 1 szt.
    kolejne sztuki: na zamówienie
Do listy życzeń

Warianty produktu:

Następne kolory:

Kod: ZW54202121
Marka: ZWILLING
Seria: ZWILLING Diplôme
Kolor / wymiary: długość klingi 12 cm / 4 1/2"
Materiał: FRIODUR® – opatentowane utwardzanie ostrza
ręcznie szlifowane
rękojeść: plastik
SIGMAFORGE® – wykonany z jednego kawałka stali
stal chromowa – karbid 61 HRC
wysoka twardość klingi 61 HRC

Opis produktu

Nóż do szpikowania ZWILLING® Diplôme jest małym, lekkim i wszechstronnym nożem o delikatnym ostrzu ze średnio szpiczastą klingą. Nadaje się do szpikowania i przygotowywania mięsa, obierania, krojenia, czyszczenia, ewentualnie do ozdobnego wykrawania owoców i warzyw.

Seria ZWILLING® Diplôme

  • Eleganckie, najlepszej jakości noże wyprodukowane w Japonii
  • Łączą w sobie innowacyjne niemieckie technologie i japoński know-how
  • Wykonano we współpracy z mistrzami kuchni Le Cordon Bleu
  • Ostry kąt krawędzi o 20° gwarantuje oryginalną, japońską ostrość
  • Ergonomiczna rękojeść z trzema nitami zapewnia łatwą pracę z nożem
  • Specjalny kształt gardy o skróconym okuciu
  • Gładkie przejście między gardą i rękojeścią
  • Klinga wykonana z japońską precyzyjnością z najwyższej jakości stali nierdzewnej
  • Specjalna stali FC-61 gwarantuje dokładne i delikatne cięcie
  • Wysoka twardość ok. 61 HRC według skali Rockwella
  • Honbazuke – unikatowe, trzyfazowe japońskie szlifowanie ręczne i wygładzanie
  • Zalecamy mycie ręczne, wysokiej jakości noże nie nadają się do mycia w zmywarce

Seria noży ZWILLING® Diplôme charakteryzuje się nowoczesnym designem i delikatnymi liniami. Uwagę przykuwa zwłaszcza dynamiczny kształt rękojeści. Umieszczenie 3 nitów wskazuje na przywiązanie do tradycji wykuwanych noży. Przemyślany kształt gardy, który nachyleniem ku zakrzywionej podstawie rękojeści, dodaje nutki nowoczesności. Ergonomiczna rękojeść bez szczelin gwarantuje bardzo wygodny uchwyt i niemęczącą pracę.

Dzięki eleganckim liniom, wspaniałemu ostrzu i komfortowemu uchwytowi, zakochają się Państwo w nożach ZWILLING® Diplôme od pierwszego wejrzenia. Wyjątkowe, bardzo ostre noże są odpowiednie dla początkujących i profesjonalistów, zostały opracowane we współpracy ze słynną w świecie gastronomii szkołą Le Cordon Bleu. Noże zachwycą nawet najbardziej wymagających kucharzy.

Wykorzystane technologie i materiały

Rdzeń noża jest wykonany z podwójnie utwardzanej stali FC61. W celu osiągnięcia jeszcze lepszych jej właściwości, zastosowany został unikatowy sposób hartowania, zwany FRIODUR®, podczas którego stal jest rozgrzewana do 1000°C, następnie mrożona w temperaturze -70°C, a na koniec dwukrotnie ogrzewana do 250°C. Efektem tego zabiegu jest materiał, który może pochlubić się ekstremalną twardością, wytrzymałością i odpornością przeciw korozji.

Jakość ręcznego, tradycyjnego ostrzenia Honbazuke jest potwierdzona przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Jest to wielofazowy proces ostrzenia, podczas którego nóż jest najpierw ostrzony za pomocą poziomej i pionowej osełki, a następnie ostrze jest wygładzane skórzanym pasem do polerowania. Dzięki płaskiemu szlifowi, nóż z łatwością przenika przez produkty spożywcze.

Stabilne ostrze o idealnej geometrii gwarantuje wyjątkową wydajność cięcia i kontrolę jego prowadzenia. Kąt 20° zapewnia jeszcze większą ostrość, która sprawia, że krojenie staje się przyjemniejsze. Dzięki szlifowi w kształcie klina nóż łatwo przenika przez produkty spożywcze.

Garda jest integralną częścią klingi z jednego kawałka stali. Zapewnia to właściwe rozłożenie wagi i precyzyjne prowadzenie noża oraz chroni palce przed ześlizgnięciem się na ostrze. Okucie gardy płynnie przechodzi w przednią część rękojeści, jeszcze bardziej ułatwiając trzymanie i posługiwanie się nożem.

Ergonomiczna rękojeść jest wykonana z mocnego materiału syntetycznego, który jest wytrzymały i odporny zarówno na uderzenia, jak i działanie kwasów spożywczych. Można ją myć w zmywarce do naczyń. Wbudowana klinga jest całkowicie zakryta. Perfekcyjne dopasowanie poszczególnych elementów zapobiega również osadzaniu się brudu i bakterii, dzięki czemu noże spełniają normy higieniczne.

Konserwacja noży ZWILLING

Noże z plastikowymi rękojeściami można myć w zmywarce, zaleca się jednak mycie ręczne, które jest delikatniejsze dla noży. Jeśli jednak preferują Państwo mycie w zmywarce do naczyń, to należy pamiętać o tym, że wysokiej jakości noże mogą ulec uszkodzeniu, jeśli w trakcie mycia zetkną się ze sztućcami, garnkiem lub patelnią. Podczas wkładania naczyń do zmywarki należy skontrolować, czy ostrza noży nie stykają się z innymi przedmiotami. Producent zaleca również przy ewentualnym korzystaniu ze zmywarki stosowanie ekonomicznego programu z maksymalną temperaturą 55°C.

Ostrzenie noży ZWILLING

Każdy nóż należy od czasu do czasu naostrzyć. Do ostrzenia noży serii ZWILLING® Diplôme polecamy dowolne stalki i osełki marki ZWILLING dostępne w naszej ofercie, ewentualnie można również zastosować kamienie szlifierskie do ostrzenia noży. Oferujemy również oryginalne ostrzenie bezpośrednio u producenta - zapewniamy odesłanie noża do firmy ZWILLING J. A. Henckels w Niemczech.

KOD PRODUCENTA: 54202-121

O firmie ZWILLING

ZWILLING

Firma ZWILLING z Solingen dzięki 300-letniej historii zdobyła sławę skali światowej. Jej asortyment zawiera kute noże i nożyczki, eleganckie naczynia nierdzewne, akcesoria kuchenne i przyborniki do manicure. Wieloletni sukces marki ZWILLING tkwi przede wszystkim w używaniu bardzo dobrej jakości materiałów i nowoczesnej technologii produkcji.