Nóż do filetowania Fibre Karbon 2 De Buyer 16 cm

Kod: DB428316
Marka: de Buyer
449 zł –35 %
Nóż do filetowania Fibre Karbon 2 De Buyer 16 cm
449 zł –35 % 289 zł
Wyprzedane
Pozycja została wyprzedana…

Nóż do filetowania De Buyer posiada elastyczne ostrze o długości 16 cm, wykonane z wysokiej jakości niemieckiej stali nożowniczej. Ekstremalna ostrość, unikalny system wyważania noża w zależności od potrzeb szefa kuchni. Rękojeść zapewnia wygodną pracę bez zmęczenia.

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

Nóż do filetowania z kolekcji Fibre Karbon 2 marki De Buyer ma wąskie i elastyczne ostrze oraz jest niezwykle ostry. Nóż ten jest idealny do filetowania ryb lub przygotowywania plastrów kurczaka itp.

Ostrze wykonane jest z wysokiej jakości niemieckiej stali nierdzewnej X50CrMoV15 (specjalna stal nożowa) o twardości 56 HRC (skala twardości Rockwella). Seria FK2 posiada unikalny system wyważania noży , aby indywidualnie zaspokoić potrzeby konkretnego kucharza. Wystarczy odkręcić stopkę ze stali nierdzewnej na uchwycie i wyjąć potrzebną ilość wkładek ze stali nierdzewnej.

Rękojeść noża wykonana jest ręcznie z warstw włókna węglowego. Dzięki temu jest bardzo trwała, mocna i zapewnia przyjemny i wygodny uchwyt, co pozwala na krojenie bez zmęczenia ręki. Jelec chroni palce. Zalecamy tylko delikatne mycie ręczne i regularną konserwację za pomocą ostrzałki i osełki do noży. Stojak na noże jest idealny do bezpiecznego przechowywania noży.

SPECYFIKACJA

Długość noża: 30,9 cm

Długość ostrza: 16 cm

Materiał: specjalna nożowa stal, włókno węglowe (rękojeść)

Kolor: srebrny, czarny (uchwyt)

ZALETY I WADY

plus

Nóż do filetowania jest idealny do filetowania ryb.

Ostrze jest bardzo ostre.

Ostrze noża wykonane jest z najwyższej jakości niemieckiej stali nierdzewnej.

Unikalny system wyważania noża w zależności od potrzeb gotującego.

Jelec chroni palce. Płynne przejście między osłoną a rękojeścią.

Ergonomiczna rękojeść zapewnia pewny, wygodny i przyjemny chwyt, dzięki czemu praca nie powoduje zmęczenia.

Nóż nadaje się również do użytku profesjonalnego.

PRAKTYCZNE PORADY

Możliwość mycia w zmywarce: NIE

Zawsze myj nóż tylko w zimnej wodzie, aby zapewnić mu długotrwałą ostrość.

RÓŻNICA MIĘDZY OSTRZAŁKA PRĘTOWA, OSTRZAŁKĄ SZCZELINOWĄ A KAMIENIEM DO OSTRZENIA

Używaj ostrzałki do noży podczas regularnych przeglądów - przed każdym użyciem noża. Jednak ostrzałki do noży lub kamienia do ostrzenia należy używać tylko raz na jakiś czas, aby przywrócić nóż do pierwotnej ostrości, tj. gdy nóż jest naprawdę tępy.

OSTRZAŁKA PRĘTOWA

Ostrzałka prętowa do noży służy do regularnej konserwacji noży. Użyj ostrzałki do noży , aby szybko i łatwo przywrócić im pierwotną ostrość . Do konserwacji ostrza należy używać ostrzałki szczelinowej. Nie jest łatwo stworzyć ostrą krawędź na już tępym nożu - w tym przypadku należy wybrać ostrzałkę szczelinową do noży lub kamień do ostrzenia. Ostrzałka posiada uchwyt, a część szlifująca może mieć drobniejszą lub grubszą powierzchnię. Ostrzałka nie jest praktyczna do pielęgnacji zbyt dużych noży.

Część ścierna osełki może być wykonana z różnych Materiałów - diamentu, ceramiki, specjalnej stali tnącej itp. Długość części ostrzącej powinna być dobrana do długości ostrzy ostrzonych noży. Posiadamy ostrzałki z częściami ostrzącymi od 20 cm do 31,5 cm - specjalna ostrzałka rzeźnicza do ostrzenia dużych noży.

Ostrzenie noża za pomocą ostrzałki prętowej

broušení nože ocílkou

Ostrzałkę trzymamy pionowo w jednej ręce, a nóż w drugiej (nachylonej pod kątem ok. 20° do powierzchni ostrzałki). Najlepiej jest mieć podpórkę (np. stół i ręcznik, aby ostrzałka się nie ześlizgiwała), aby utrzymać ten sam kąt na całym ostrzu i zachować precyzję ostrzenia. Praca z ostrzałką prętową wymaga praktyki, aby uniknąć niechcianych ząbków na ostrzu. Pociągnij nóż od pięty do czubka naprzeciw ostrzu i powtórz to samo z drugiej strony ostrza (20 razy z każdej strony). Staraj się zachować ten sam kąt między nożem a ostrzałką i nie naciskaj zbyt mocno.

OSTRZAŁKA SZCZELINOWA

Ostrzałka szczelinowa do noży służy do przywracania pierwotnej ostrości noża. W przeciwieństwie do ostrzałki do noży, poradzi sobie nawet z tępymi nożami. Ostrzałka szczelinowa do noży zawiera tarcze ścierne wykonane z różnych materiałów, przez które przeciągasz nóż Ostrzenie noży za pomocą tej ostrzałki jest proste i szybkie. Wystarczy kilkukrotnie przeciągnąć ostrzem noża w szczelinach z tarczami szlifierskimi i Twój nóź jest ponownie idealnie ostry. Wystarczy użyć ostrzałki raz w miesiącu lub gdy nóż jest już tępy. Ostrzałka ta jest wystarczająca do regularnej konserwacji noża przed krojeniem.

KAMIEŃ DO OSTRZENIA

Kamień do ostrzenia noży ma powierzchnię o określonej szorstkości. W komplecie znajduje się również kamień szlifierski o podwójnym ziarnie, z jednej strony gruboziarnisty , a z drugiej drobnoziarnisty . Kamień ostrzący służy do przywracania pierwotnej ostro ści nożom - jako ostrzałka do noży . Kamień szlifierski należy zwilżyć przed użyciem, a ostrza noży umieścić pod odpowiednim kątem (ok. 12 - 15°).

Ostrzenie noży za pomocą kamienia ściernego

broušení nože brusným kamenem

Umieść ostrze noża na jednym końcu kamienia i pociągnij nóż równomiernie lekko w prawo w kierunku ostrza. Obróć nóż i pociągnij w ten sam sposób, ale w przeciwnym kierunku. Należy zawsze przeciągać całą długość ostrza. Należy jednak uważać, aby nie zahaczyć ostrzem o krawędź kamienia szlifierskiego. Pociągnij za nóż tak, jakbyś próbował odkroić cienki plasterek z noża. Nie wywierać zbyt dużego nacisku na nóż. Szlifuj najpierw na grubszej powierzchni, a następnie na drobniejszej, aby wygładzić ostrze i usunąć zadziory.

ZIARNISTOŚĆ KAMIENIA SZLIFIERSKIEGO

Wybierz ziarnistość kamienia szlifierskiego w zależności od zastosowania noża. Ostrze wyszlifowane na kamieniu szlifierskim z grubszą krawędzią jest idealne do cięcia miękkich i włóknistych składników, takich jak warzywa lub mięso. Na drobniejszych kamieniach szlifierskich (o mniejszej ziarnistości) uzyskuje się gładką krawędź, która nadaje się do cięcia z naciskiem, a nie ciągnięcia, np. przy siekaniu lub skórowaniu. Uzyskana krawędź zależy od grubości (ziarnistości) kamienia szlifierskiego i kąta, pod jakim ostrzy się nóż.

Ziarnistość (gruboziarnistość) kamienia szlifierskiego jest określana liczbą, która odpowiada liczbie oczek sita na cal (25,4 mm), przez które ścierniwo nadal wpada podczas przesiewania. Zatem im większa liczba, tym gęstsze sito i tym drobniejszy ścierniwo. Międzynarodowe normy FEPA (Federation of European Grinding Aid Manufacturers) podają wielkość ziarna patrz tabela:

Wielkość ziarna zgodnie z FEPA

Nazwa słowna

7, 8, 10, 12

gruba

14, 16, 20, 22, 24, 30

gruba

36, 40, 46, 54, 60

średnia

70, 80, 90, 100, 120

drobna

150, 180, 220, 240

bardzo drobna

280, 320, 400, 500, 600

bardzo drobnoziarnista

800, 1000, 1200

ekstra drobnoziarnista

Hosomaki sushi - Maki sushi z łososiem

Hosomaki - maki sushi s lososem

Składniki

1 filet z łososia, 1/2 kg ryżu do sushi, 5 kawałków wodorostów nori, wasabi, marynowany imbir, sos sojowy, Mata bambusowa

chef-toque Rada Szefów Kuchni

Przygotowanie ryżu do sushi nie powinno być lekceważone. Przeczytaj artykuł o tym, jak wybrać idealny ryż do sushi tutaj.

Przygotowanie łososia

IMG_1810 IMG_1806 IMG_1826

1. Z filetu wytnij środkową, tłustą część.

2. Z brzegów fileta odetnij wszystko, co nie jest pomarańczowym mięsem.

Zdejmij skórę z tłuszczem, aby uzyskać całkowicie czyste mięso (tłuszcz to ciemna część pod skórą).

IMG_1846 IMG_1880

4. Użyj pęsety lub noża do wyciągnięcia ości pozostałych po filetowaniu.

5. Oczyszczony filet pokrój na zgrabne kwadraty.

Przepis:

IMG_1897 IMG_1912

1. Przetnij rzęsy nori na pół i połóż je na macie, błyszczącą stroną do dołu. Zmocz ręce.

2. Nałóż około 80g ryżu na nori tak, aby był on ładny, luźny i równomiernie rozłożony (pozostaw około 1,5 cm czystej górnej krawędzi nori).

IMG_1921 IMG_1928 IMG_1952

3. Nałóż pasek wasabi i dodaj kawałek łososia.

4. Za pomocą maty zwiń wszystko w ciasny rulon.

5. Pokrój rulon na 6 równych kawałków. Podawaj z wasabi, imbirem i sosem sojowym.

Parametry dodatkowe

Kategoria: Noże do filetowania
Gwarancja: 2 lata
Waga: 0.2 kg
Kolor: Czarny
Materiał: Stal
Rozmiar: 16 cm
Długość ostrza: 16 cm
Rodzaj produktu: Nóż do filetowania i odkostniania
Seria: De Buyer Fiber Carbon
Margin: E
K překladu: CZ AUTO
Pozycja została wyprzedana…

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Nie wypełniaj tego pola: