Nowoczesne gotowanie w kociołku

1

Zupa z pieczonych buraków z mozzarellą


Obiad | Bezglutenowy | WegetariańskiŁatwy

2Burak to prawdziwy hit wśród warzyw. Pełen dobroczynnych składników odżywczych świetnie sprawdza się w dietach oczyszczających, ale równie doskonale prezentuje się w menu luksusowych restauracji. Warzywo to doda potrawom pięknego koloru, a dzięki swojej soczystości sprawdzi się właściwie w każdym daniu. Warto wypróbować go w naszym przepisie, który powstał we współpracy z food blogerami P&G Foodies. Pożywna zupa z pieczonych buraków wygląda doskonale, jeszcze lepiej smakuje, porządnie rozgrzewa i postawi was na nogi w tych zimnych jesiennych dniach!

 

3

Przygotowanie 10 min./gotowanie 75 min.
4 porcje
1 kg buraków
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
600 ml bulionu
200 ml mleka
4 łyżki śmietany
pieprz
mielone ziarna kopru włoskiego
podawać z mozarellą i chipsami z jarmużu

 

Przepis

Piekarnik rozgrzać do 190˚C. Buraki obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z octem jabłkowym, oliwą i solą. Przełożyć na patelnię, której można używać w piekarniku. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec ok. 50 minut. Następnie odkryć i dopiekać jeszcze 10-15 minut. Buraki przełożyć do garnka lub kociołka i rozmiksować z bulionem. Chwilę gotować, dodać tyle mleka, aby otrzymać kremową konsystencję. Posolić, popieprzyć, dodać koper włoski. Podawać ze śmietaną i mozarellą.

WSKAZÓWKA. Dostosuj sobie gotowanie z produktami
marki Emile Henry, Eva Solo, Bamix, Staub, Blomus.

pl_produkt_1pl_produkt_2pl_produkt_3pl_produkt_4pl_produkt_5pl_produkt_6

logo_pl

plCERAMICZNY GARNEK
MARMITE
MARKI EMILE HENRY

Ceramiczny garnek Marmite marki Emile Henry to nostalgiczny powrót do francuskich tradycji. To nie jest zwykły garnek, to kociołek. Jego zaokrąglony kształt umożliwia równomierne gotowanie i efektywne mieszanie, a dzięki głębszemu zamkniętemu kształtowi możliwe jest miksowanie zup bezpośrednio w garnku. Możecie w nim przygotować soczyste ragout, gładkie sosy czy aromatyczne buliony. Dodatkowo zmieści aż 4 litry pysznego dania. Produktów z serii Flame® można używać nie tylko w piekarniku, ale również do gotowania na kuchence. Z tym magicznym kociołkiem wyczarujecie w domu tylko doskonałe dania. 

 

O autorach

600x600_04

Petr & Gabi Foodies to młoda para sympatycznych food bloggerów. W ich życiu ważną rolę odgrywa żywność - obaj są zwolennikami poglądu, że jedzenie wpływa na stan ciała i psychikę. Od teraz często będziesz spotykał się z przepisami od P & G Foodies w Kulinie. Za każdym razem natrafisz na pomocników z naszego sklepu, świetne pomysły Gabi i Petra, a zwłaszcza na składników wysokiej jakości. Inspiruj się zdrowym, pełnowartościowym posiłkiem pełnym smaku. www.pgfoodies.com