Jesienne śniadanie

1400x

Jesienne śniadanie


Śniadanie | Bezglutenowe | WegetariańskieZ niską zawartością węglowodanów | Bez cukru | Proste przygotowanie

Jesień to czas na dynie i ciepłe posiłki. Tym razem dla Państwa P & G Foods przygotowało przepis z pomarańczową królową sezonu. Dynia zawiera dużo wody, błonnika, a ze względu na wysoką zawartość potasu daje rano sporą dawkę energii. Oprócz witamin C, B1 i B2 zawiera również enzym lipolityczny, który pomaga trawić tłuszcze. Ciepłe śniadanie z niską zawartością węglowodanów rozgrzeje Państwo w chłodne dni. Czasami warto wstać wcześniej! Życzymy smacznego!

 

Pieczona dynia z jajkiem i serem cheddar

  • 4 porcje
  • Składniki
  • 2 łyżki masła ghee
  • 1 dynia piżmowa (0,8-1 kg)
  • 300 g pomidorów typu cherry
  • 80 g szpinaku
  • 6 jaj
  • 100 g tartego sera cheddar
  • 1 – 1½ łyżeczki soli
  • pieprz
  • kilka listów świeżej bazylii

Przygotowanie

Umytą dynię pokrój w kostki o boku 1 cm. Dynię nie obieraj ze skórki, tylko usuń pestki.
Rozgrzej piekarnik do 190 ° C. Przygotuj większą patelnię, na której następnie rozpuść 2 łyżki masła ghee.
Umieść kostki dyni i całe pomidory na patelni, wymieszaj, dodaj sól i pieprz i piecz przez 25-30 minut.
Wyjmij z piekarnika i wmieszaj listy szpinaku. Wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut, a następnie wyjmij,
ostrożnie zrób z pieczonych składników placki i do nich wgłębienia dla jajek, do których rozbijają się pojedyncze jaja.
Dodaj szczyptę soli, podsmaż jajko, posyp serem i wstaw z powrotem do piekarnika
na kolejne 5-8 minut w temperaturze 200 ° C.
Pod koniec udekoruj za pomocą świeżej bazylii.

 

Panev_pl Patelnia Ø 32 cm z nieprzywierającą powierzchnią ZWILLING® Sol

Główną zaletą tej patelni jest jej wszechstronność oraz fakt, że gotowanie dzięki niej staje się dosłownie zabawką. Dzięki opatentowanemu, wytrzymałemu materiałowi, patelnia szybko nagrzewa się, a ciepło jest równomiernie rozprowadzane, więc żywność się nie przypala. Ceramika wytrzyma ekstremalnie wysokie temperatury na kuchence i w piekarniku. Powłoka nieprzywierająca z kolei pozwala na pieczenie i gotowanie przy minimalnej ilości tłuszczu z delikatnymi surowcami, takimi jak świeża ryba. Jeśli nie możesz się zdecydować na zakup patelni ze stali nierdzewnej lub patelni z teflonu – zalecamy wybrać ceramikę. 

 

O autorach

600x600_04

Petr & Gabi Foodies to młoda para sympatycznych food bloggerów. W ich życiu ważną rolę odgrywa żywność - obaj są zwolennikami poglądu, że jedzenie wpływa na stan ciała i psychikę. Od teraz często będziesz spotykał się z przepisami od P & G Foodies w Kulinie. Za każdym razem natrafisz na pomocników z naszego sklepu, świetne pomysły Gabi i Petra, a zwłaszcza na składników wysokiej jakości. Inspiruj się zdrowym, pełnowartościowym posiłkiem pełnym smaku. www.pgfoodies.com
 

Załączone obrazy