- Nową patelnię umyć gorącą wodą i za pomocą miękkiej gąbki oraz kropli płynu do naczyń usunąć z obu stron patelni warstwę wosku pszczelego, która chroniła patelnię przed zardzewieniem podczas przechowywania.
- Patelnię dokładnie osuszyć. Wybierz palnik o wielkości odpowiadającej dnu patelni.
- Włącz palnik na średnią moc i połóż na nim patelnię. Do patelni wlej ok. 1 mm oleju i pozostaw do podgrzania, aż olej zacznie dymić (podczas wypalania obracaj patelnią, aby olej dostał się również na wewnętrzne ścianki patelni).
- Po około trzech minutach powierzchnia patelni zacznie ciemnieć, po około 10 minutach zacznie z niej dymić, a wnętrze będzie brązowawe (patrz wideo). Brązowy to właściwy kolor twojej patelni. Nie, już nigdy nie będzie srebrny.
- Pozostaw patelnię do ostygnięcia i nadmiar oleju zetrzyj ręcznikiem papierowym.
- Wypalanie można przeprowadzić wielokrotnie. Jeśli uważamy, że proces wypalania na początku był niewystarczający, można go powtórzyć.
- Patelnia ciemnieje z każdym użyciem. Upraszczając, im częściej używana i ciemniejsza, tym lepsze właściwości będzie miała twoja patelnia stalowa.
Twoje pierwsze kroki z patelnią stalową
Patelnie stalowe są naturalnie nieprzywierające i mogą służyć przez całe życie. Wymagają jednak odpowiedniej pielęgnacji na początku, aby dobrze spełniały swoją funkcję.


- Nie myj w zmywarce. Nie namaczaj.
- Najlepiej w ogóle nie myć patelni. Wystarczy przetrzeć patelnię ściereczką, na którą można nanieść kroplę oleju.
- Jeśli musisz umyć patelnię, wytrzyj ją natychmiast do sucha, nie pozostawiaj jej do wyschnięcia. Następnie najlepiej posmarować ją cienką warstwą oleju, która ochroni jej powierzchnię.
- Nie używaj bardzo szybkiego nagrzewania – booster na indukcji lub najwyższy stopień na pozostałych płytach grzewczych! Zawsze używaj tylko średnich temperatur.
- Nie przegrzewaj patelni, gdy jest pusta.

Pamiętaj, że patelnie stalowe najlepiej sprawdzają się z olejami roślinnymi o wysokiej temperaturze dymienia. Czyli takie oleje, które wytrzymują wysokie temperatury, jak na przykład olej rzepakowy lub słonecznikowy.
Przed gotowaniem odpowiednio rozgrzej patelnię. Tylko w ten sposób zapobiegniesz przywieraniu potraw. Upewnij się, że rozmiar palnika odpowiada rozmiarowi dna patelni.
Przygotowuj jedzenie w średnich temperaturach. Wysoka temperatura powoduje przywieranie, a przede wszystkim przypalenie potrawy.
Nie obracaj składników zbyt wcześnie, ale daj im wystarczająco dużo czasu, aby utworzyła się na nich skórka i same odkleiły się od powierzchni patelni.
Najpopularniejsze patelnie stalowe według opinii naszych klientów
