Po użyciu należy umyć nóż wodą i miękką gąbką z odpowiednią ilością łagodnego detergentu. Następnie natychmiast osusz go miękką .tkaninaaby zapobiec korozji.
Noże należy zawsze myć ręcznie, a nie w zmywarce. Wysokie temperatury, w jakich pracuje zmywarka, a także rozpuszczalniki zawarte w tabletkach myjących, mogą uszkodzić zarówno ostrze, jak i rękojeść. Uszkodzenia zwykle nie pojawiają się nagle, ale zmywarka przyspiesza zużycie ostrzy.
Ostre noże nie tylko ułatwiają przygotowywanie posiłków, ale także zapewniają bezpieczeństwo w kuchni. Dlatego też udzielamy przydatnych wskazówek, jak prawidłowo dbać o noże, w tym myć je, przechowywać, używać i oczywiście ostrzyć.
Jak dbać o noże: 3 podstawowe zasady
- umyć je prawidłowo,
- bezpiecznie je przechowywać,
- regularnie je brustować.

Wysokiej jakości noże i produkty do mycia naczyń

- Bloki i stojaki na noże są łatwo dostępne, bezpieczne i dobrze chronią ostrze. Należy jednak wziąć pod uwagę, że zajmą one trochę miejsca w kuchni.
- Szyny magnetyczne umożliwiają szybki dostęp do noży i oszczędzają miejsce na blacie kuchennym, ponieważ można je zawiesić na ścianie. Noże nie są jednak chronione przed kurzem i tłuszczem, które mogą pojawić się w kuchni.
- Wkłady do szuflad lub rękawy ochronne Przydaje się, jeśli masz miejsce na noże tylko w szufladzie kuchennej z innymi przyborami lub jeśli często je transportujesz. Wadą pochewek ochronnych jest długi czas wyjmowania z nich noży.
Najlepsze stojaki na noże według opinii klientów

- Celowanie - wszystkie rodzaje noży mogą być ostrzone szybko i łatwo. Jednocześnie nie ostrzy zbyt tępych ostrzy i jest bardziej odpowiednia do regularnego ostrzenia niż faktycznego ostrzenia noży.
- Brousek - szybko ostrzy nóż i jest odpowiednia nawet dla początkujących. Ostrzy nóż mniej precyzyjnie niż osełka.
- Kamień szlifierski - umożliwia bardzo precyzyjne ostrzenie. Nadaje się do ostrzenia wszystkich rodzajów noży i ma długą żywotność. Ostrzenie za pomocą osełki wymaga pewnych umiejętności i jest bardziej czasochłonne.
Najlepsze ostrzałki do noży i noży według opinii klientów
Jak prawidłowo używać noża
Prawidłowe użytkowanie noży jest absolutnie kluczowe dla ich długowieczności. Krojenie powinno odbywać się wyłącznie na odpowiednich powierzchniach, takich jak drewniane lub plastikowe .deski do krojenia. Uszkadzają one ostrze tylko w minimalnym stopniu.
Jednocześnie należy pamiętać, że wiele surowców może uszkodzić lub stępić ostrze. Przykładem mogą być owoce cytrusowe lub inne kwaśne produkty spożywcze, których kwas może spowodować erozję powierzchni noża. Nóż należy opłukać natychmiast po krojeniu.
Regularna konserwacja noży
Regularnie sprawdzaj ostrza pod kątem zużycia i ewentualnych uszkodzeń. Drobne uszkodzenia można naprawić poprzez szlifowanie, ale poważne usterki są bardzo trudne do naprawienia i często nie można ich naprawić.

Kiedy należy profesjonalnie naostrzyć nóż?
Regularne profesjonalne ostrzenie znacznie wydłuża żywotność noży. Należy to robić zawsze w następujących przypadkach:- Jeśli nóż jest bardzo tępy i zwykłe domowe ostrzenie nie przywraca już jego ostrości.
- Jeśli ostrze jest widocznie uszkodzone.
- Noża nie można naostrzyć równomiernie na całej długości ostrza za pomocą konwencjonalnego ostrzenia.
- Przynajmniej raz w roku, nawet jeśli nóż nie wykazuje żadnego z powyższych objawów.