Kod: RT11105
Marka: Römertopf
Seria: Römertopf Klassiker
Kolor / wymiary: naturalna glina / dł. 34,5 cm, szer. 22,5, wys. 17 cm, masa 3 kg
Materiał: emaliowane
można używać w mikrofalówce
nadaje się do zapiekania
nadaje się do zmywarki
z gliny

Opis produktu

Oryginalny garnek rzymski Klassik niemieckiej firmy RÖMERTOPF® to wielofunkcyjny pomocnik do przygotowywania zdrowych potraw, a także piękne naczynie do serwowania potraw wprost na stół. Dwuczęściowa brytfanna ze specjalnej, wypalanej gliny umożliwi Państwu przygotowanie soczystej pieczeni, złocistego kurczaka z wiosennymi warzywami, rybnych i jarskich dań, zapiekanek makaronowych oraz ulubionego owocowego crumble. Wszystko to w jednym naczyniu, dzięki czemu oszczędzają Państwo czas spędzony na gotowaniu i myciu naczyń.

Tajemnica przygotowywania potraw w garnku rzymskim tkwi w gorącej parze, która uwalnia się podczas pieczenia. Sztuka spoczywa w namoczeniu pokrywki przed pieczeniem w zimnej wodzie przez około 15 minut. Umożliwia to przygotowywanie potraw praktycznie bez tłuszczu, ponieważ pieką / duszą się one naturalnie, we własnym sosie. Dolna część brytfanny powleczona jest wytrzymałą glazurą, która podczas długiego i powolnego pieczenia zachowuje w naczyniu potrzebny poziom wilgotności. Danie zachowuje w ten sposób wszystkie smaki i aromaty oraz pełnię witamin i minerałów. Dzięki wewnętrznej glazurowanej części naczynie łatwo się czyści, jest antybakteryjne i nie pochłania zapachów.

Oszczędność kalorii i czasu spędzonego w kuchni! Przygotowywanie potraw w garnku rzymskim i jego konserwacja są niezwykle proste. Doskonałe właściwości sprawiają, że dania podczas serwowania pozostają ciepłe przez długi czas. Rzymski garnek jest przepięknym dodatkiem do Państwa kuchni czy jadalni, którym przy odpowiednim używaniu będą się Państwo cieszyć każdego dnia, przez całe życie.

  • Pieczenie, gotowanie i duszenie w naturalny sposób
  • Zdrowe przygotowywanie potraw bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością
  • Zachowuje wszystkie aromaty oraz witaminy i minerały
  • Wykonany ze specjalnej, wypalanej gliny
  • Całkowicie naturalny materiał o doskonałych właściwościach
  • Nie zawiera żadnych szkodliwych substancji
  • Głęboka dolna część i wysoka pokrywka z dekoracyjnym zdobieniem
  • Możliwość przygotowywania dużych porcji bez obawy przylepienia składników do pokrywki
  • Masywna forma doskonale rozprowadza i utrzymuje ciepło
  • Można używać także w kuchence mikrofalowej, np. do podgrzewania potraw
  • Wieko bez glazury umożliwia przygotowywanie potraw w gorącej parze / w sosie własnym
  • Glazurowana dolna część jest antybakteryjna i nie pochłania zapachów
  • Porowata glazura utrzymuje w naczyniu optymalną wilgotność
  • Bardziej soczyste i delikatniejsze dania w porównaniu z tymi przygotowywanymi w naczyniach bez glazury
  • Glazura jest w 100% bezpieczna dla zdrowia
  • Brytfannę bardzo łatwo się czyści
  • Można myć w zmywarce do naczyń
  • Przy prawidłowym użytkowaniu dożywotnia trwałość
  • Oryginalna, wyprodukowana w Niemczech

Jak używać garnka rzymskiego:

  • Przed pierwszym użyciem brytfannę i pokrywkę należy dokładnie umyć i osuszyć.
  • Przed każdym użyciem pokrywkę bez glazury namaczać w zimnej wodzie przez 10-20 minut. Po wyjęciu z wody wieczko należy wytrzeć, a do dolnej, glazurowanej części włożyć przygotowane składniki.
  • Brytfannę z pokrywką należy zawsze wkładać do zimnego piekarnika. W przypadku piekarnika elektrycznego wystarczy ustawić pożądaną temperaturę, a w przypadku piekarnika gazowego należy stopniowo zwiększać temperaturę. Naczynie będzie się powoli nagrzewać, a składniki zaczną się piec.
  • Potrawy duszą się w sosie własnym dzięki gorącej parze, która uwalnia się podczas pieczenia z namoczonej pokrywki.
  • Glazurowana, dolna część brytfanny utrzymuje optymalną wilgotność, co sprawia, że dania są delikatne i soczyste.
  • Jeżeli przyrządzają Państwo chude mięso bez tłuszczu, doradzamy dodanie odrobiny wody, aby mięso nie wyschło.
  • Czas pieczenia w garnkach rzymskich jest dłuższy niż w przypadku standardowych naczyń, ale przez cały czas pieczenia nie wymagają naszej uwagi (nie trzeba dolewać wody, przewracać czy mieszać). W garnku można jednocześnie przygotowywać mięso oraz dodatki, oszczędzając w ten sposób czas i energię.
  • Garnka można także używać do podgrzewania potraw, również w kuchence mikrofalowej – wystarczy ponownie namoczyć pokrywkę.
  • Po wyjęciu brytfanny (lub pokrywki) z piekarnika należy naczynie zawsze odkładać na drewnianą, silikonową lub materiałową podkładkę, nigdy nie należy stawiać gorącej brytfanny na chłodną powierzchnię. Nagła zmiana temperatury mogłaby spowodować pęknięcie naczynia.
  • Naczynia nie należy umieszczać na bezpośrednim źródle ciepła (palniku gazowym, płycie elektrycznej).
  • Brytfannę można myć standardowymi płynami do naczyń, nie używać ostrych gąbek, druciaków lub gruboziarnistych proszków. Nadaje się do mycia w zmywarce do naczyń.
  • Glazurowana, wewnętrzna część garnka nie jest nieprzywierająca, ale gładką powierzchnię bardzo łatwo się czyści. Przypieczone potrawy można bez problemu usunąć, namaczając naczynie przez 30 minut w wodzie, a następnie czyszcząc je gąbką lub szczotką.
  • Po częstym używaniu garnek rzymski należy wyczyścić w gorącej wodzie z octem w stosunku 2/3 wody i 1/3 octu.

O użytym materiale:

Specjalna glina używana do produkcji oryginalnych naczyń RÖMERTOPF® pochodzi wyłącznie z regionu Ransbach-Baumbach w paśmie górskim Westerwald w Nadrenii. Jest to czysta glina najlepszej jakości, którą miesza się w sposób chroniony tajemnicą, dedykowany wyłącznie do celów produkcyjnych trwałych i funkcjonalnych produktów RÖMERTOPF®.

Porowata glazura po wewnętrznej stronie naczynia jest naturalna i w 100% bezpieczna dla zdrowia. Dzięki glazurze forma jest antybakteryjna, nie pochłania zapachów i bardzo łatwo się ją czyści.

Niemiecka marka RÖMERTOPF® jest obecna na rynku już od 50 lat. Specjalizuje się w produkcji unikalnych garnków rzymskich, które zapewniają zdrowe przyrządzanie potraw. Sam producent określa metodę gotowania na parze bez użycia tłuszczu jako najzdrowszą na świecie. Portfolio marki RÖMERTOPF® tworzy szeroka oferta produktów takich jak formy do pieczenia, naczynia do przechowywania żywności, czy specjalna seria do grillowania. Oryginalne produkty są numerem jeden wśród glinianych naczyń do gotowania. Dzięki wykorzystaniu wysokiej jakości gliny, garnki i brytfanny RÖMERTOPF® nie starzeją się i nie tracą swoich wyjątkowych właściwości.

KOD PRODUCENTA: 11105

O firmie Römertopf

Römertopf

Niemiecka firma RÖMERTOPF® z 50-letnią tradycją znana jest na całym świecie dzięki produkcji wyjątkowych garnków rzymskich do naturalnego i zdrowego gotowania. Sam producent oznacza przyrządzanie posiłków w gorącej parze bez dodatku tłuszczu do najzdrowszych na świecie. Marka oferuje również wiele innych produktów do pieczenia, konserwowania żywności lub grillowania. Dzięki zastosowaniu najwyższej jakości naturalnych materiałów, produkty nie starzeją się i zachowują swoje unikalne właściwości przez wiele lat.