Forma do pieczenia chleba okrągła naturalna® Römertopf

Kod: RT24905
129 zł
W magazynie (1 Szt)

Oryginalna okrągła forma do chleba niemieckiego producenta RÖMERTOPF® jest optymalna do upieczenia domowego pachnącego chleba z ok. 1 kg ciasta. Można jej również używać do różnych ciast i deserów lub do zapiekanych makaronów i zapiekanek, które można podawać z piekarnika prosto na stół. Specjalna forma z wypalanej gliny pozwala na wypiek domowego chleba i innych smakołyków w całkowicie naturalny sposób.

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

Oryginalna okrągła forma do chleba niemieckiego producenta RÖMERTOPF® jest optymalna do upieczenia domowego pachnącego chleba z ok. 1 kg ciasta. Można jej również używać do różnych ciast i deserów lub do zapiekanych makaronów i zapiekanek, które można podawać z piekarnika prosto na stół. Specjalna forma z wypalanej gliny pozwala na wypiek domowego chleba i innych smakołyków w całkowicie naturalny sposób.

Sekret doskonałego chleba z chrupiącą skórką tkwi w uwalnianiu gorącej pary wodnej podczas pieczenia. Sztuczką jest namoczyć formę z ciastem w gorącej wodzie na około 20 minut przed pieczeniem. Ciasto pięknie wyrasta, dzięki wewnętrznej glazurze nie moknie, a forma nasiąka wodą z zewnątrz. Podczas pieczenia z formy uwalniana jest wilgoć, co stwarza w piekarniku optymalne warunki do uzyskania złocistej, chrupiącej skórki. Glazura sprawia, że forma jest bardzo łatwa do czyszczenia i odporna na bakterie i niepożądane zapachy.

  • Optymalna wielkość do upieczenia chleba z 1 kg ciasta
  • Bardzo dobrze nadaje się do różnych ciast i deserów
  • Świetnie nadaje się również do pieczenia i podawania makaronu lub słodkiego ryżu.
  • Wykonany ze specjalnej, wypalanej gliny
  • Czysto naturalny materiał posiada doskonałe właściwości użytkowe
  • Nie zawiera szkodliwych substancji chemicznych
  • Solidna konstrukcja, doskonale rozprowadza i zatrzymuje ciepło
  • Może być również używana w kuchence mikrofalowej, np. do podgrzewania potraw
  • Glazura sprawia, że forma jest odporna na bakterie i zapachy
  • Glazura jest w 100% bezpieczna dla zdrowia
  • Forma jest bardzo łatwa do czyszczenia
  • Można myć w zmywarce
  • Dożywotnia trwałość przy prawidłowym użytkowaniu
  • Oryginalne, made in Germany

Instrukcja użycia formy do chleba:

  • Przed pierwszym użyciem umyj i wysusz formę.
  • Forma powinna być lekko posmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia, aby ułatwić wyjmowanie chleba lub potrawy z formy.
  • Umieść przygotowane ciasto na chleb lub inne pieczywo w formie. Ostrożnie przenieś formę i ciasto do większego garnka z gorącą wodą na około 20 minut.
  • Ciasto ładnie wyrośnie, a forma nasiąknie wodą z zewnątrz. Dzięki wewnętrznej glazurze, ciasto nie jest mokre.
  • Formę z ciastem należy zawsze wkładać do zimnego piekarnika. W przypadku piekarnika elektrycznego wystarczy ustawić odpowiednią temperaturę, w przypadku piekarnika gazowego należy stopniowo zwiększać temperaturę. Forma będzie się stopniowo nagrzewać, a chleb lub ciasto zacznie się piec.
  • Uwalniając gorącą parę z zewnątrz formy, uzyskasz optymalną wilgotność wewnątrz piekarnika, dzięki czemu Twój chleb lub ciasto będzie miało idealnie wypieczoną, chrupiącą skórkę.
  • Forma może być używana do podgrzewania żywności zarówno w zwykłych kuchenkach jak i mikrofalowych.
  • Po wyjęciu formy z piekarnika , pojemnik musi być zawsze umieszczony na drewnianej, silikonowej lub materiałowej podkładce, nigdy na chłodnym miejscu lub powierzchni. Nagłe schłodzenie może spowodować pęknięcie formy.
  • Nigdy nie stawiaj formy na bezpośrednim płomieniu lub kuchence elektrycznej.
  • Umyj formę zwykłymi detergentami, bez użycia szorstkich ściereczek, druciaków i gruboziarnistych proszków. Forma nadaje się do mycia w zmywarce.
  • Przeszklona wewnętrzna część formy nie jest nieprzywierająca, ale gładka powierzchnia jest bardzo łatwa do czyszczenia. W celu usunięcia przypalonych resztek, namocz formę w wodzie na 30 minut, a następnie wyczyść gąbką lub szczotką.
  • Po częstym stosowaniu wyczyść formę we wrzącej wodzie z octem, w proporcji 2/3 wody i 1/3 octu.

Informacja o użytych materiałach:

Specjalna glina używana do produkcji oryginalnych form RÖMERTOPF® pochodzi wyłącznie z regionu Ransbach-Baumbach w Westerwald w Nadrenii-Palatynacie. Jest to czysta glina najwyższej jakości, mieszana według tajnej receptury wyłącznie w celu wytworzenia trwałych i wysoce funkcjonalnych produktów RÖMERTOPF®.

Porowata glazura wewnątrz formy jest również czysto naturalna i w 100% bezpieczna dla zdrowia. Glazura sprawia, że forma jest odporna na bakterie i zapachy oraz bardzo łatwa do czyszczenia.

Niemiecka firma RÖMERTOPF® z 50-letnią tradycją jest szczególnie znana z produkcji wyjątkowych garnków rzymskich, które umożliwiają naturalne i zdrowe przygotowywanie potraw. Sam producent określa przygotowanie potraw w gorącej parze bez użycia tłuszczu jako najzdrowsze na świecie. Asortyment marki obejmuje również szeroką gamę innych produktów, takich jak różne formy do pieczenia, pojemniki do przechowywania żywności oraz asortyment do grillowania. Oryginalne produkty są unikalne na rynku i są liderem w swojej dziedzinie. Dzięki zastosowaniu wysokiej jakości naturalnych materiałów, produkty RÖMERTOPF® nie starzeją się i zachowują swoje wyjątkowe właściwości przez wiele lat.

Parametry dodatkowe

Kategoria: Formy do pieczenia
Gwarancja: 2 lata
Rodzaj produktu: Forma do pieczenia
Seria: Römertopf Backen

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Dodaj komentarz
Nie wypełniaj tego pola:

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Nie wypełniaj tego pola: